Katalys No. 10 Åtstramningsdoktrinen

En av de mest etablerade sanningarna i svensk politik är att Sverige klarade sig ur finanskrisen i början av 1990-talet tack vare en rad svåra men kloka beslut. Visserligen skapade de kraftiga nedskärningar som var en del av krispolitiken stora problem på både kort och lång sikt, men det brukar heta att besluten var nödvändiga.

I Europa har liknande krisåtgärder blivit svaret på den globala finanskrisen och eurokrisen. Arbetslösheten har nått förödande nivåer, välfärdssystem har urholkats och förtroendet för Europas politiska ledarskap är kört i botten. Tillväxten har stagnerat, tillgången till sjukvård är i vissa fall undanryckt och populism vinner ny mark. De banker och finansinstitut som i mångt och mycket låg bakom krisen finns kvar. Krisens kostnader har betalats av medborgarna.

Debatten i Sverige har inte tagit intryck. Vi fortsätter att övertyga oss själva om att den svenska krispolitiken var en framgång, trots att vår arbetslöshet har parkerat på en högre nivå, välfärden inte har återhämtat sig och investeringsbehoven är omfattande.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy