Den ignorerade majoriteten: två av tre vill begränsa vinster i välfärden

Välfärdsbolagen inom vård, skola och omsorg fortsätter att omvandla svenska skattepengar till privata vinster – mot folkets vilja. Gång på gång uppdagas missför­hållanden i olika välfärdsverksamheter på grund av hård marknadsstyrning, ofta med stora protester som följd, utan att några väsentliga regleringar upprättas som svar.

Vi går snart in i en ny valrörelse. För att få en bild av opinionsläget i vinstfrågan efter ett år av pandemi – och undersöka hur olika spår i debatten satt avtryck hos allmänheten – har Katalys låtit Novus göra en väljarundersökning. Resultaten presenteras i rapporten ”Den ignorerade majoriteten – två av tre vill begränsa vinster i välfärden”, där utredaren Kalle Sundin bland annat visar att:

• Det fortsatt finns ett överväldigande stöd för att reglera vinster i välfärden i väljarkåren som helhet – två av tre tycker att vinstbegränsningar är ett bra förslag. Skulle en folkomröstning genomföras hade åtta av tio väljare röstat för begränsningar i någon form.

• 70 procent av C-väljarna vill begränsa vinster i välfärden, men blir överkörda av Annie Lööf och partiledningen. Dessutom ser vi att viljan bland Centerväljarna att begränsa vinsterna bidrar till att en fjärdedel av dem kan överväga att byta parti.

• Ungefär en femtedel av Sveriges väljarkår tycker att det har blivit viktigare att begränsa vinsterna under pandemin. Av dessa uppger två̊ av tre att Attendos bonusutdelningar till chefer – som skett samtidigt som koncernen tagit emot stora extrastöd från staten – som ett av skälen. Hela 80 procent av väljarkåren har tagit del av medierapporteringen om Attendo.

• Det finns också ett stort stöd i väljarkåren för de omstridda förslag som Åstrandutredningen överlämnade till regeringen ifjol för att minska skolsegregationen. Sex av tio väljare tycker det är ett bra förslag att kommunala skolor får högre skolpeng än friskolor eftersom de har helhetsansvar för alla kommunens elever – endast 19 procent tycker att det är dåligt. Ungefär varannan väljare tycker det är ett bra förslag att kötid inte längreska tillåtas som urvalsprincip i skolan för att skapa en mer likvärdig antagning – endast 20 procent är negativa.

Undersökningen visar klart och tydligt att förutsättningarna för att driva igenom skarpa vinstbegränsningar är särskilt gynnsamma nu. Skarpa vinstbegränsningar bör göras till en tongivande del av valplattformen 2022 för partierna till vänster – de har opinionsvind i ryggen.

Undersökningen lanserades med en artikel på DN-Debatt – läs den HÄR.


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy